TCO-TC IRIS Wat is padel?

"Wat is padel?"

Padel is een racketsport die door velen een mix tussen tennis en squash wordt genoemd. Het padelterrein is rechthoekig en wordt omringd door U-vormige glazen wanden en een metalen roostering ter hoogte van het net. Het verschil met tennis houdt dus vooral in dat ook de glazen wand gebruikt mag worden in het spel. Deze sport wordt voornamelijk dubbel (2-2) gespeeld, maar kan ook enkel gespeeld worden. Padel is zeer aantrekkelijk doordat het toegankelijk is voor spelers van alle leeftijden en alle niveaus. Je hoeft dus helemaal geen ervaren tennisser te zijn vooraleer je begint met padel, na een aantal minuten spelen is iedereen er mee vertrokken.  De sport ontstond zo’n 50 jaren geleden in Mexico en werd nadien vooral populair in Spanje en Argentinië. Zo’n tiental jaren geleden begon padel op te komen hier in België. Al wie het al eens gespeeld heeft, begrijpt meteen waarom!

Het speelveld: enkele technische details

Een padelterrein is rechthoekig, 20m lang en 10m breed met in het midden een net. De hoogte van de kooi is achteraan 4m en 3m aan de zijkanten. Meestal wordt de kooi opgebouwd uit een metalen roostering en gehard veiligheidsglas, maar in principe kan er ook een betonnen wand gebruikt worden in plaats van het glas. Een padelterrein kan in open lucht of overdekt (min. hoogte 6m, bij voorkeur 7m).

Puntentelling

De puntentelling is identiek zoals in tennis.

Spelverloop 

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenspelers gespeeld worden. De bal moet eerst botsen op de grond voor hij één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenspelers te beletten de bal terug te slaan. Spelers mogen de bal onmiddellijk in volley spelen of na de bots spelen. Na de bots mag de bal eerst om het even welke wand raken alvorens hij wordt teruggespeeld. De speler mag ook met behulp van de wand (niet de metalen structuur) de bal terugspelen naar de andere speelhelft.

Opslag

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal één keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds op of onder middel-/navelhoogte geraakt worden. De bal moet zoals bij tennis steeds diagonaal gespeeld worden. De serveerder moet met één voet op de grond blijven staan. Die voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenspelers en mag daarna de metalen structuur niet raken, het glas of de muur wel. Net zoals bij tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een opslag het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenspelers landt zonder de metalen structuur te raken voor de tweede bots, geldt dit niet als een poging, maar wordt de opslag opnieuw gespeeld. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat deze eventueel de zij- of achterwand raakt. Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

De bal

Tennisballen en padelballen zien er bijna hetzelfde uit, maar in de meeste gevallen verschillen ze en dat kun je voelen wanneer je aan het spelen bent. Om deze reden verkopen de meeste merken twee verschillende soorten ballen: een voor padel, en een voor tennis. De conclusie is dan ook: om padel te spelen moet je een padelbal hebben.

De racket

Ook het racket ziet er anders uit dan bij tennis. Een padelracket is kleiner en is niet opgebouwd met behulp van snaren. Een padelracket bestaat voornamelijk uit carbon.

Een padelracket bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket (verplicht) aan de pols vast te maken.

Klik hier voor meer informatie.